Thanks For Viewing My Blog =) ~ http://misspororosws.blogspot.my

Hadiah dari MAMA

Views

Hari nie aku happy sangat-sangat sebab aku dapat hadiah jam tangan dari mama. Sebenarnya jam tangan toe aku memang dah lama nak. Tapi baru hari ini baru dapat aku miliki. Thank you mama. Sayang mama sangat-sangat. Aku harap dengan pemberian jam tangan nie, aku akan lebih menghargai masa aku dan masa orang lain. Insya Allah :)

Tadaaaa~~  nie laa jam yang mama beli petang tadi.. happy sangat-sangat..


Sempat lagi ambil gambar nie.. Nasib baik bawak adik aku yang sorang nie. Boleh jugak tolong ambilkan gambar. Hehehe

Lepas shopping kiteorang pergi makan-makan. Time shopping x rase plak lapar. Lepas je abis, terus jew rase lapar. ~Penangan shopping punya pasal..


Masa nie dah nak otw balik rumah tapi adk aku punya pasal nak gi test power mata pulakk. Alang-alang dah kat kedai, semua ambil kesempatan try test. My dad n my mom pun test jugak takut power naik.Coz dah lama x test power mata. ~Resultnyee, memang power mata semua orang naik. Terpaksalah my dad n my mom buat baru. Yang adik aku punya constant plak...Aishh, pelik aku.. Orang lain plak ter-over~



Time is the coin of life,
Only you can determine how it will be spent.



With Love,

! Like Kalau Suka !

Syukur sangat-sangat

Views

Syukur alhamdulillah sebab aku dapat buka balik blog aku ini. Sebelum ni tak dapat buka sebab lupa password. Lepas aku try n error banyak kali tu baru laa dapat buka. Syukur sangat-sangat. Kebetulan pulak hari ini aku balik rumah sebab cuti study week. Ramai jew yang tak balik sebenarnya tapi disebabkan rumah aku dengan Universiti dekat je so aku grab je laa peluang nie. Masa kat matrik dulu aku tengok je jiran sebilik aku angkat beg balik tiap minggu. Maybe nie time aku plak kan nak angkat beg tiap minggu. Huhuhhuhu... Walaupun ada ura-ura negatif yang cakap balik rumah selalu akan bagi effect kat study.

Emmm, bagi aku semua tu atas diri sendiri. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Bagi aku, bila aku balik rumah, semangat aku macam dicharges sepenuhnya.. Tu bagi aku laa. Orang lain aku tak tau plakk. Sekarang nie minggu study week. Lepas tu final exam. Fuhhh... Debaran makin terasa. Almaklumlah kan, baru je semester pertama. Pengalaman tu x seberapa lg.. Insya Allah, aku akan buat yang terbaik utk final exam nie. Sebab aku rasa subject yg aku stdy tak berat sgt. Maybe sebab masih basic dan sama macam kat matrik dulu. Aku hanya perlu remind je balik jee. Tapi apa-apa pun, aku tak nak over-confident sgt. So aku akan ulangkaji semua chapter utk final nie. Target aku agar dapat dekan untuk hadiahkan kat mama aku. Harap-harap tercapai laa. Dengan izin Allah dan doa dari mama dan abah Insya Allah aku dapat.



p/s : Balik rumah pun, asyik ajak mama kaluar shopping jee. Pokai laa nanti mama.




Good things come in good time



With Love,

! Like Kalau Suka !

Sharing is Caring

Views


Jangan baring ketika azan, nanti jenazah kita berat.


Jangan berkata-kata semasa azan, agar lidah tidak kelu menyebut shahadah ketika sarakatul maut..



Rasulullah S.A.W bersabda :  

"Sebarkan Walaupun Daripada Sepotong Ayatku


Assalamualaikum.

5 perkara orang Islam patut tahu berkenaan dengan kesihatan Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan dengan membuat amalan seperti berikut:

1. Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak yang terkumpul. Kita boleh lihat orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tidak gemuk.

2. Rasulullah SAW mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi.Mujarabnya, In sha Allah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3. Waktu solat subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama ayam. Dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion + ve, manakala dalam ikan mengandungi ion-ve, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. Orang yahudi suka memakan ikan tanpa bercampur dengan makanan berasaskan ayam.

5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan kanan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam). 

Sabda Nabi Ilmu itu milik Tuhan, barangsiapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan InsyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

Cara senang utk dptkan pahala walaupun slps mati . 

 Pasang kipas di surau/masjid wlaupun 1 , setiap kali org guna ,anda dpt pahala walau slps mati .
 Derma kerusi roda di hospital . Setiap kali psakit guna , anda akn dpt pahala . 
 Beri baju kpd org , setiap kali org pakai , anda dpt pahala .
 Beri makanan kpd org , anda dpt pahala selagi makanan itu mnjadi darah dagingnya .
 Menyampaikan ilmu yg bermanfaat , selagi mereka mengamalkan pahala anda tetap ada .
7 kalimat yg harus di biasakan.. 

1. Bismillahirrahmannirrahim  -  Setiap hendak melakukan sesuatu. 
2. Alhamdulilah  -  Setiap habis melakukan sesuatu. 
3. Astagafirullah  -  Jika melakukan sesuatu yg buruk. 
4. InsyaAllah  -  Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yg akan dtg. 
5. Laa hawla walaaquwwata illaah billaah  -  Bila tidak dpt melakukan sesuatu yg agak berat/melihat hal yg buruk.
6. Innalillahi wainna ilaihi rojiun  -  Jika melihat/menghadapi musibah atau menerima khbr kematian. 
7. Lailaha illallah  -  Bacalah siang dan malam sebanyak-banyaknya. 


Rasulullah bersabda,

"Barangsiapa yg menyampaikan 1 ilmu sja dan ada org yg mengamalknnya,maka walaupn yg menyampaikan sudah tiada(meninggal dunia),dia akan tetap memperoleh pahala"

Amiiin ya rabbal alamin
Semoga bermanfaat.
Amin....



Barangsiapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan InsyaAllah, 
Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.



With Love,

! Like Kalau Suka !

Selamat Ulang Tahun Mama

Views



Ya Allah..
Sempena ulang tahun kelahiran ibuku ini ya Allah, 
Aku menadah tangan dan memohon kepada mu…
Panjangkanlah umur ibuku dalam kebajikan…
Agar aku dapat membalas segala jasanya yang tidak terhingga…
Kau kurniakanlah nikmat kesihatan kepadanya…
agar ibuku dapat meneruskan tanggungjawab sebagai ‘hamba’.

Ya Allah…
Kau berilah ibu kekuatan…
agar tabah mengharungi liku-liku kehidupan..
yang penuh dengan rintingan dan cabaran…

Ya Allah… 
yang maha penyayang..
Jadikanlah ibuku orang yang yang beriman..
Yang tunduk dan patuh kepada segala perintah-Mu..
Yang bersyukur atas segala nikmat-Mu..
Yang peduli dengan segala suruhan-Mu..
Kau ampuni segala dosa ibu…
Agar ibu tampil suci mengadap-Mu…

Ya Allah.. 
Yang Maha Besar
Jadikanlah aku anak yang soleh..
Yang tak jemu mendoakan ibu…
Pagi, petang dan setiap waktu..
Kau jadikanlah aku anak yang berguna…
Yang akan membalas segala jasanya….

Ya Allah… 
Ya Rahman.. 
Ya Rahim…
Kau pahatkan rasa cinta, sayang dan rindu ini pada ibu…
sehingga akhir hayatku…
Aminnn… Ya Rabballamin..


IBU..
Selamat Hari Lahir buatmu
semoga Allah sentiasa merahmati dan menyayangi mu…
Aku Sayang Ibu..



7/12/2013
Today is my Mother’s birthday 
so I dedicate this post to her.
My beloved Mother
'My life has been blessed by having a mother like you. You pray for me, you love me, and you’re there to support all that I do'.Happy Birthday, Mama!





Love u so much, Mama!



With Love,

! Like Kalau Suka !

Pertimbangan diantara "EGO" dan "MARUAH"

Views

APA itu Ego dan Maruah?

Ego = perkara DUNIA yg mmbuatkan kita berasa sedih dn marah andai merasa tercabar @ direndahkan..

Maruah
= perkara AKHIRAT yg mmbuatkan kita berasa sedih dan marah andai AGAMA kita dipandang rendah dan dihina..

Situasi 1
:
-seorang pelajar dimarahi oleh gurunya dihadapan rakan-rakan sekelasnya kerana gagal menyiapkan kerja sekolahnya.. maka pelajar tersebut merasa sangat sedih, malu dan marah.

Situasi 2
:
-seorang lelaki dengan tanpa segan silunya menyentuh tangan wanita yang bukan mahramnya (ajnabi). wanita tersebut menjadi marah dan sedih.

Kesimpulannya...

situasi 1 di atas menunjukkan EGO yang tercabar..
manakala situasi 2 mnunjukkan MARUAH yang tercabar..
Manusia seringkali marah dan sedih kerana merasakan EGO mereka dicabar..lalu sanggup bermasam muka, berdendam dan terasa hati...sedangkan mereka lupa..berapa banyak kali MARUAH mereka tercabar dan tercalar krna mereka tidak bersungguh2 mempertahankan agama Allah...







Maka..timbanglah antara EGO dan MARUAH anda..mana lebih wajar utk anda PERTAHANKAN..



With Love,

! Like Kalau Suka !