Thanks For Viewing My Blog =) ~ http://misspororosws.blogspot.my

HAPPY DAY

Views


 


Salam.Hai semua.Tengok pada tajuk entry macam excited sangat kan.He9.Memang ar.Sape tak happy dapat g mencanting batik.Yang paling best dapat menang plak toe.Memang tak disangka betul lar.

Ok.Cerita nya macam nie.Pada hari ahad (21/8/2011),MM pergi sekolah mcm biasa.Bangun pagi adalah perkara yang paling liat dilakukan.Namun dengan adanya azam dalam diri,kuatkan juga semangat untuk bangun.So MM pergilah ke sekolah mcm biasa,dihantar oleh ibu tersayang.Sampai disekolah pun macam biasa.Tapi yang tak macam biasa adalah selepas program bacaan yassin,Umi (Pen.Ting Kelas 5B) masuk ke kelas dan bagi tawaran untuk MM n bestfriends MM untuk mengikuti program yang diadakan oleh pelajar-pelajar UKM melawat pusat batik yang terkenal di Kelantan,tetapi hanya 15 orang yang dibagi offer ini.so cikgu faizal yang menguruskan hal ini meminta kelas MM dan kelas paling top ting5 menyertai program ini.MM terpilih.auwww......happynye........ :)   

Kitaorang diperkenalkan dengan pelajar-pelajar dari UKM dan diberi sedikit taklimat tentang program ini.Kami akan menyertai pelajar-pelajar UKM ini pergi ke "Kamaliah Batik" untuk mengetahui cara-cara batik dihasilkan.Selain itu diberi peluang untuk mencanting dan mewarna batik.Walaupun MM tinggal di Kelantan, Namun hanya sekali melawat kilang batik.Itupun tidak diberi informasi yang jelas.So inilah adalah saat yang menggembirakan MM.

Lawatan ke kilang batik "Kamaliah Batik" ini benar-benar memberi manfaat kepada MM kerana semua informasi diberikan dengan terperinci.Sungguh puas hati.Tambahan dapat berkenalan dengan pelajar-pelajar UKM yang sangat peramah sekali.Thanks akak-akak UKM.Wish me success.Walaupun masa bersama tidak kurang dalam 5jam.Terasa macam familiar sangat.

Memori di "Kamaliah Batik".

Kami dibahagi kepada 5 kumpulan.setiap kumpulan ada 7 orang.3 orang dikalangan kami manakala 4 orang akak-akak pelajar UKM.

Kami mula mencanting batik di kain putih yang kosong.kering idea memikirkan corak yang hendak dilukis.Bila tengok contoh yang dibuat oleh pengurus di "Kamaliah Batik" tadi nampak senang.Namun ketahuilah sesungguhnya sukar.He9.Walaubagaimanapun kami tetap memcuba.bak kata 'kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya'.So kami cuba sedaya -upaya. 


FATIN start mencanting batik.Sambil-sambil pose dulu.He9

 Giliran MM pula mencanting corak batik.Entah bagaimanalah hasilnya nanti.Tak sabar nak tengok.auww..

 Membuat pilihan untuk tidak mengambil risiko menjahanamkan kain ini.Kami melukis menggunakan pensil terlebih dahulu.Al-maklumlah,kami budak baru belajar.

 So tunggu apa lagi.Jom start mencanting.Riangkan harimu,Keranana dirimu begitu berharga.
Ha9 (tagline apadah?)

 Jangan pandang rendah pada hasil dan usaha kami.AIDA teruskan usaha.Caiyok2.

 Come on girl.Tunjukkan bakat mu.

 Jom mewarna.Macam budak tadika masuk peraduan mewarna pun ada.JENG...
  JENG.....
   JENG........

INILAH HASILNYA..


Walaupun tidak cantik dan setaraf pencanting profesional.Kami bangga dengan hasil kerja kami.untuk Pengetahuan semua,Ini hasil kami berjaya mendapat naib johan dalam pertandingan.ini kira ok dan sangat-sangat ok.Tidak sangka dan tergaman bila diumumkan.thanks to all. Semoga selalu mendapat peluang seperti ini.Ia memberi seribu erti buat ku.Sayang sangat-sangat kawan-kawan ku.Gud Luck foe SPM 2011.Love u all.
! Like Kalau Suka !

0 comments :